Malzemeler:
2 adet hazır yufka
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
iç harcı için;
250 gr orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
sos için;
3-4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 adet hazır yufka
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
iç harcı için;
250 gr orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
sos için;
3-4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Hazırlama Süresi: 25 Dakika
Pişme Süresi: 25 Dakika
Pişme Süresi: 25 Dakika
Yapılışı: Önce mantıyı pişirmek için
orta boy ve kenarları yüksek yuvarlak ya da kare fırın kabının
içini 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla iyice yağlayın. Bu arada
yoğurdu derin bir kaba aktarıp çatalla iyice çırpın. Kıyma,
rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi başka bir kapta karıştırıp
yoğurun. Diğer taraftan, yufkalardan birini tezgaha serip
hazırladığınız yoğurdun yarısını fırça yardımıyla ya da
elinizle yufkanın her tarafına sürün. Diğer yufkayla üzerini
kapatıp kalan yoğurdu da sürün. Sonra da, yufkaları 5x5 cm
ölçülerinde kare şeklinde parçalara ayırın. Diğer taraftan,
hazırladığınız kıymalı harçtan vişne büyüklüğünde
parçalar koparıp karelerin tam ortasına yerleştirin. Daha sonra
karelerin dört köşesini kaldırıp ortada birleştirerek uçlarını
yapıştırın, ya da üçgen şeklinde kapatın. Bu şekilde
hazırladığınız mantıları, yağlanmış fırın kabına,
birbirlerine değecek şekilde yan yana dizin. Yaklaşık 5 dakika
önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika,
mantıların üstü iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın.
Sıcak haldeki et suyunu sıcak mantıların üzerine gezdirip
karıştırın. Sonra da sarmısaklı yoğurdu ilave edip tekrar
karıştırın. Son olarak, zeytinyağını küçük bir tavada
kızdırıp üzerine kırmızı biberi ekledikten sonra, 1-2 dakika
pişirin. Hazırladığınız sosu yoğurtlu mantının üzerinde
gezdirin. Sıcak veya ılık olarak servise sunun.
Sahrap Soysal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder