28 Kasım 2013 Perşembe

Fırında Hazır Yufka Mantısı

Malzemeler:

2 adet hazır yufka

1 su bardağı yoğurt

2 yemek kaşığı sıvıyağ

iç harcı için;

250 gr orta yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

sos için;

3-4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

2 su bardağı sarımsaklı yoğurt

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Hazırlama Süresi: 25 Dakika

Pişme Süresi: 25 Dakika  

Yapılışı: Önce mantıyı pişirmek için orta boy ve kenarları yüksek yuvarlak ya da kare fırın kabının içini 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla iyice yağlayın. Bu arada yoğurdu derin bir kaba aktarıp çatalla iyice çırpın. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi başka bir kapta karıştırıp yoğurun. Diğer taraftan, yufkalardan birini tezgaha serip hazırladığınız yoğurdun yarısını fırça yardımıyla ya da elinizle yufkanın her tarafına sürün. Diğer yufkayla üzerini kapatıp kalan yoğurdu da sürün. Sonra da, yufkaları 5x5 cm ölçülerinde kare şeklinde parçalara ayırın. Diğer taraftan, hazırladığınız kıymalı harçtan vişne büyüklüğünde parçalar koparıp karelerin tam ortasına yerleştirin. Daha sonra karelerin dört köşesini kaldırıp ortada birleştirerek uçlarını yapıştırın, ya da üçgen şeklinde kapatın. Bu şekilde hazırladığınız mantıları, yağlanmış fırın kabına, birbirlerine değecek şekilde yan yana dizin. Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, mantıların üstü iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak haldeki et suyunu sıcak mantıların üzerine gezdirip karıştırın. Sonra da sarmısaklı yoğurdu ilave edip tekrar karıştırın. Son olarak, zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp üzerine kırmızı biberi ekledikten sonra, 1-2 dakika pişirin. Hazırladığınız sosu yoğurtlu mantının üzerinde gezdirin. Sıcak veya ılık olarak servise sunun.  

Sahrap Soysal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder