8 Ocak 2013 Salı

Öksürük İçin Verilen Bir Antibiyotiğin Zararı

İki hafta önce Lancet isimli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla hastalara verilen popüler antibiyotik "amoksisilin" artık güvenilirliliğini kaybetti. 

Araştırma, içlerinde İngiltere, Hollanda, Belçika, Almanya, İsveç, Fransa, İtalya, İspanyanya ve Polonya'nın da bulunduğu 12 Avrupa ülkesinden seçilen 2061 hasta üzerinde yapılmış.

Bir grup hastaya amoksisilin verilirken diğer gruba placebo (ilaçsız) tedavi uygulanmış Antibiyotik kullanan hastalarda bulantı, vücutta döküntüler, ishal gibi yan etkiler görülürken iyileşme süresinde diğer gruba oranla kayda değer bir farklılık görülmemiş.

Southapmpton Üniversitesi profesörlerinden Paul Little, “Amoksisilin hastaları tedavi etmediği gibi antibiyotiğe dirençli bakteri oluşumuna destek olmakta, yan etkileriyle hastayı daha da yormaktadır. Öksürükle gelen hastalar bu ilaca duyarlı bir bakteri tarafından enfekte olduğu test edilmeden amoksisilin kesinlikle yazılmalıdır. Amoksisilin bir öksürük ilacı değil, artık etki spektrumunu büyük oranda kaybetmiş bir ilaçtır” dedi.

Kaynak: habertürk 08.01.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder